מאת: אבי אלבאום*
עידן הקורונה הפך את ZOOM למילה חמה ומדוברת. מחברה כמעט אנונימית הפכה ZOOM לחברת ענק ששמה ידוע לכול ולאחת האפליקציות השימושיות ביותר בעולם. עובדה זו מבליטה את העדרה של חברה אחרת שעושה את אותם הדברים כבר כמעט שני עשורים – SKYPE. ההבדל הגדול נמצא בחוסר היכולת של SKYPE להתאים את עצמה במהירות לעולם המשתנה.
Agility בעברית: זמישות, הוא מושג המתאר יכולת התאמה מהירה לנסיבות משתנות. המושג לקוח מהעולם של תרגול פיזי ומתייחס לשינוי תנוחת גוף. שינוי המחייב שילוב של: שיווי משקל, קואורדינציה, כוח, רפלקסים וסבולת. בשנים האחרונות נעשה שימוש במושג בהקשר העסקי והארגוני, בו מייצג המושג את יכולת הארגון להגיב במהירות לנסיבות המשתנות בסביבה ובתחרות.
נגיף הקורונה המחיש מאוד מדוע נדרשת זמישות – עבודה מהבית, למידה מרחוק, הסבת מסעדה למשלוחים, מורי דרך וירטואליים וכד', הם דוגמאות לשינויים שנדרשו ונעשו במידה כזו או אחרת של מהירות ומתן מענה לסביבה משתנה.
בשנת 2010 היה חלקה של נוקיה בשוק הסלולר כ 40%. בלק-ברי החזיקה כ 20% ואילו חלקה של סמסונג היה 3% בלבד. בסוף 2019 בלק-ברי ונוקיה לא נוכחות ואילו סמסונג מחזיקה יותר מ 30% מהשוק. בלק-ברי ונוקיה לא השכילו להתאים את עצמם לשוק משתנה ואילו סמסונג הצליחה מאוד. לאורך כל העשור חברה נוספת שמרה על מעמדה סביב ה 30% מהשוק – APPLE.
בעולם העסקי אנו עוסקים ב "תוכנית עסקית" – איך הופכים את החלום למציאות, כמה זה יעלה ואיך זה יהפוך את המעורבים לעשירים. תוכנית עסקית בנויה בדרך כלל לטווח של 3 עד 5 שנים, טווח בינוני. הבעיה היא שהעולם בו אנו פועלים הוא עולם דינמי, היה כזה עוד לפני הקורונה, והנגיף הקטן הקפיץ את הדינמיות לסחרור וטלטלה עולמית.
כשאנו מציבים יעדים, הן כתוכנית עסקית או כפרטים, כתוכנית אישית, אנו צריכים לעשות ZOOM OUT להסתכל רחוק, ליעד, לאן רוצים להגיע – איפה אנחנו רוצים להיות עוד שנה, עוד שלוש וגם עוד עשר שנים.
אבל לאחר שנצא לדרך, אנחנו נצטרך לעשות כל הזמן ZOOM IN להסתכל קרוב, לראות מה השתנה בסביבה ולבחון את היעד תחת השינויים שנעשו בכל הסביבה העוטפת הרלוונטית מאז שיצאנו לדרך וכיצד הם משליכים על היעד או היעדים שקבענו. האם הם רלוונטיים? ואם לא, אז מה כן.
אנו צריכים לבחון את השינויים בערך המוסף שלנו לעולם, ואת השינויים בערך המוסף של העולם עבורנו.
אם היעד היה פתיחת מסעדה במדרחוב והמדרחוב התרוקן – הערך המוסף של העולם עבורנו השתנה ובעצם התרוקן מתוכן. אזי אנו צריכים לחשוב מהו הערך המוסף שלנו למסעדה, למשל היותנו בשלנים מוסמכים ("שף") ואיך אנחנו מסבים אותו לעולם שהשתנה – למשל "שף אישי" המבשל בבתי הלקוחות.
השילוב הארגוני המתבקש הוא יכולת ניהולית המאפשרת תכנון המשלב בין ZOOM OUT אסטרטגי ל ZOON IN טקטי הנתמך על ידי זמישות תפעולית. יכולת השילוב תקבע את רמת ה"אינטליגנציה הארגונית".
חברות דוגמת APPLE , המאופיינות באינטליגנציה ארגונית גבוהה מאוד, צולחות בהצלחה שינויים ומשברים הגורמים להתרסקות חברות אחרות. השרידות היא תנאי הכרחי ומאפשר "שקט קיומי" רציף שמזרים כוחות טובים לשמירה על החדשנות והיצירתיות של הארגון.
ה ZOOM איננו רק כלי עבודה אלא יכולת – יכולת לראות את הדברים מקרוב ומרחוק. היכולת הארגונית לבצע ZOOM-IN וגם ZOOM-OUT היא הכרח בעולם דינמי משתנה.
אבי אלבאום מוסמך במנהל עסקים ומוסמך בפילוסופיה
כותב ומצלם בשעות הפנאי