Giver או Taker

אז מהו ההבדל בין לקחת ולקבל, ומה זה אומר בכלל?

למקרה שאתם לא יודעים, אלו הנקראים Givers, הם אלו אשר תורמים לאחרים בארגון. דואגים להציע עזרה, משתפים בידע שלהם, מכירים לקולגות שותפים משמעותיים, יוצרים נטוורקינג – ובעיקר דואגים להעניק, מתוך עצמם, הידע שלהם ומי שהם. וכל זה ללא בקשת תמורה. לעומת זאת, אנשי ה- Takers, הם אלו אשר מנסים לגרום לאחרים לשרת את המטרות שלהם, שיעבדו עבורם, יכירו להם, יעניקו להם ידע וכדומה. בזמן הזה הם שומרים על תחום המומחיות והזמן שלהם, שהוא מצרך יקר. למה שלא יעבדו עבורם? בשני המקרים הכול בסדר, זה תלוי מי האדם, ואיך הוא חושב שהמטרות והחזון שלו יתקדמו.

אז מה עדיף להיות?

אין ספק כי להיות Giver יכול להעניק לארגון שיתופי פעולה אפקטיביים, חדשנות, שיפור בביצועים ומצוינות בשירות, פרודוקטיביות, יעילות ושביעות רצון הלקוחות. לכן לרוב הארגונים יש אינטרס מובהק לעודד אותה. לעודד נתינה, לעודד שיתוף, לעודד קשר בן אישי ויצירה. יחד עם זאת, התנהגות של נתינה כזאת, מהלב ללא צפי לתמורה, יכולה לבוא על חשבון ה- Giver עד כדי הוא אינו מתעסק בעצמו ואינו רואה את עצמו בכלל.

במקרים רבים העובדים מקבלים מסר כפול לגבי נתינה, ולמה?

כי מצד אחד מנהלים מזהים את היתרונות שיש ביכולת הנתינה, ומעבירים לעובדיהם מסרים שמקדמים אותה, אך מצד שני ארגונים מפעילים מנגנוני הערכת ביצועים, תגמול וקידום אשר מקדשים את הביצועים האישיים.

מה שאומר, שיישנם מקרים שבהם מתגמלים עובד אחד על חשבון השני בגלל שהגיע ליעד מסוים או בונוס המתחלק בין כל אנשי הצוות בלי מחשבה על מי מאנשי הצוות ״עשה״ או ״עבד״ יותר.  

ישנם מחקרים שהראו כי על ה-Givers נמנים הן העובדים הפחות פרודוקטיביים, והן העובדים בעלי רמת הביצוע הגבוהה ביותר.

ה-Taker כפי שכבר הספקנו להבין, אינו רואה כלל בעיה בתגמול כזה או אחר, מלאכת הנתינה די רחוקה ממנו, ואין זה דבר רע כי הוא טיפוס כזה. יחד עם זאת יש לנסות, בייחוד אם אתם מנהלים בכירים שמנהלים עובדים, לאזן בין שני הצדדים. כך שום דבר לא יבוא על חשבון השני.

אז מה בעצם הופך Giver לעובד מצליח ופרודוקטיבי?

מה שיכול להפוך עובד שמעניק לארגון הוא היכולת לאזן בין שלושת המאפיינים שלו: זמינות, ביישנות ואמפתיה. תכונות אלו יכולות לעזור לכם להדריך את עובדי ה- Givers  כדי שהם ימשיכו לתת ולהעניק מבלי ליפול למלכודות.

תכונות ה-Givers:

זמינות – ככל שרשת הקשרים גדולה יותר, אנשי ה-Givers יקבלו יותר בקשות לעזרה. הרצון שלהם להיענות לכולן יביא אותם למצב שבו רוב תחומי האחריות שלהם נדחקת הצידה. אם הם שמים את ניהול הזמן שלהם אצל אנשי ה- Takers הרי שמהר מאוד הם ישחקו בעבודה. הגיג הזמן להציב גבולות ברורים, הן מבחינת הזמן המוקצב לסיוע לאחרים והן מבחינת האופן שבו הם מעניקים את הסיוע. לדוגמה, לקבוע זמן מוגדר בו הם מסייעים לאחרים ולתחום זמנים שמוגדרים כזמן עבודה, שבו הם עוסקים בתחומי האחריות שלה. מצד שני ישנה אפשרות לבקש ממנהלים אחרים בארגון לקחת חלק בחניכה של עובדים זוטרים, ובכך מייצרים רשת של Givers שלוקחים חלק בתהליכי חניכה. דרך נוספת להצבת גבולות היא בחירה למי מסייעים. לדוגמה: סיוע ל-Takers רק בתמורה לעזרה הדדית או לאחרים או הענקת סיוע רק בתחומים מסוימים, על מנת לכוון ולתחום את סוג העזרה והתמיכה שהם מעניקים לארגון.

ביישנות – אנשי ה-Givers מטבעם קשובים לאינטרסים של אחרים, כך שבמקרים רבים קיים אצלם קושי לייצג את האינטרסים שלהם. על מנת לאפשר להם להיות אסרטיביים יותר, הם צריכים ללמוד טכניקות של קידום אינטרסים אישיים אשר מותאמות לנטייה שלהם לתת. חוזה התפקיד שלכם כמנהלים בכירים, לדוגמה שינוי מסגרת ההתייחסות – העובד יתחייב לעזור למישהו בעל אינטרסים תואמים לשלו (שאיננו מי שביקש את העזרה) ובכך הוא יוצר הזדמנות לקדם את האינטרסים שלו עצמו. אתם, כמנהלים, צריכים לראות את זה קורה, לדעת איך להביט מעל, להבין מי העובדים שלכם ואיך הם מתפעלים את הארגון עם נתינה וקבלה באופן מאוזן.

אמפתיה – תכונה זו מייצרת נכונות לשים את צורכי האחר לפני הצרכים האישיים שלנו. על מנת להתמודד עם נטייה זו ניתן ללמד את אנשי ה-Givers להחליף את האמפתיה בהסתכלות מהפרספקטיבה של האחר, כלומר, התייחסות למה שהאחר חושב ומה האינטרסים שלו. אתם כמנהלים יכולים ללמד את העובדים שלכם כיצד לזהות תחומים בהם קיימת חפיפה בין האינטרסים שלהם, לבין האינטרסים של העובדים האחרים וכיצד לתעדף זאת.

אם אתם, כמנהלים בכירים, תדעו לנהל ולאזן נכון את הנטייה לזמינות, ביישנות ואמפתיה, תדעו ליישם מתודות, תוכלו לסייע בהתמודדות של אנשי ה-Givers.

ארגונים שיסייעו לעובדיהם להתמודד עם הדילמה, יוכלו לסייע לעובדים החוששים מהסיכונים שבנתינה לתרום יותר לאחרים ולהצלחת הארגון ולייצר תרבות ארגונית ומוניטין של נתינה, שימשכו עוד נותנים לתוך הארגון.

נשמע מופלא לא? נתינה היא מעלה אדירה, ולכולנו יש יכולת לתת יותר וללמוד איך לאזן בין שני הצדדים – Giver או Taker. הבחירה מה ואיך להראות לעובדים שלכם, היא בידיכם.

ניוזלטר

הירשמו וקבלו את המגזין החודשי שלנו ועדכונים על מה שקורה בעולם הניהול

דילוג לתוכן