שנה חדשה

שנת 2022 מגיעה לסיומה וכפי שרובכם יודעים, זה הזמן הכי קשוח בארגון שלכם. זה זמן לסיכומים, תכנונים, הבנות חדשות, בדיקות וכדומה.

ולא רק בארגון, אלא בכלל, בחיים. זה הזמן להבין האם אנחנו בצעדים הנכונים בהתאם למה שקבענו, האם אנחנו במקום הנכון או שעלינו לעשות שינוי.

יש משהו מפתה בתכנון השנה הבאה, שנפרשת לפנינו כמו דף חלק. אבל זה משהו אחד להכין רשימה של משאלות וחלומות, ומשהו אחר לתכנן ולפרוט את החלומות האלה לתוכניות שאפשר לבצע בפועל.

מסכימים?

אז רגע לפני שמתחילים לתכנן, כדאי מאוד לסכם את מה שהיה. אפשר לעבור על תוכניות מלפני שנה ולראות מה הצלחתם להשלים. הסיכום נועד לעזור לנו להבין מה היה ולתכנן הלאה: לראות מה הספקנו לעשות, אילו הפתעות צצו בדרך ומה דחינו או נמנענו ממנו. כמעט כולנו מתכננים יותר ממה שאנחנו מספיקים, והפער הזה יכול לגרום לאכזבה ולתסכול, להוריד את המוטיבציה לתכנון השנה הבאה או להביא לתכנון יתר.

לכן, במיוחד עבורכם, אני רוצה להציע דרך מהנה לסכם את השנה, שהיא גם שימושית ומועילה: תחגגו את השנה שהייתה!

מה המטרה של החגיגה הזאת?

  1. לציין דברים מוצלחים שעשיתם בחייכם הפרטיים או העסקיים / שהארגון עשה.
  2. למצוא צדדים חיוביים ולהכיר תודה על דברים טובים בחיים.
  3. למצוא דברים שאתם רוצים לשמור ולהמשיך, ולמצוא להם זמן ומקום.
  4. לתכנן פעילות לשנה הבאה.
  5. מה תקבלו בסוף.
  6. חיזוק חיובי עצמי (כן, זה הזמן לעוף על עצמנו, עם סיבות מוכחות).
  7. בסיס לתוכניות לשנה הבאה.
  8. רשימה כתובה של דברים שאפשר לחזור ולקרוא אותה במהלך השנה, ובסיכום של השנה הבאה.

הכנות:

בין כל הישיבות, הקדישו זמן כדי לעשות את זה. עדיף במקום נעים, שמעורר יצירתיות ושאינו סביבת העבודה הרגילה. למשל: בבית קפה, בספרייה, במקום נעים בחוץ, במקום בבית שהוא לא פינת עבודה (למשל ליד שולחן במטבח או על ספה נוחה). אולי בשבילכם יתאים משהו בשילוב עם פעילות גופנית: ריקוד, הליכה, נגינה. משהו חגיגי ומשמח.

את הסיכומים והתכנונים השנתיים עדיף לעשות בסוף השנה האזרחית, בייחוד כשמדובר בסיכום שנה עבור הארגון שלכם.

לא משנה אם אתם מנכ״לים או סמנכ״לים – לכולם יש תכנונים לשנה החדשה, ובכך גם סיכום לשנה הקיימת. מה שכן, דבר ראשון תישבו עם עצמכם. נראה לי חשוב להתחיל את התהליך לבד, כדי להוריד מחסומים של מה יגידו ואיך מה שתגידו יתפרש. ולמה? כי לרוב, הכול מתחיל בנו. במיוחד אם אנחנו מחזיקים תפקידי מפתח.

תכינו דף ועט או מחברת ועיפרון – אפשר מחשב אם אתם כל כך רוצים. התהליך הוא משמעותי. אם יש לכם סיכום דומה מהשנה שעברה, תביאו אותו גם, אבל תסתכלו על שנה שעברה רק אחרי שרשמתם את הדברים של השנה.

תסרקו את השנה החולפת ולציין הצלחות ואירועים מוצלחים, וגם כאלו שפחות. אפשר לפי חודשים, לפי תחומים בחיים, בעזרת היומן, בעזרת מספרים, יעדים, הגעה למטרות וכדומה…

תכנון או חגיגה כמפת חשיבה:

תרשמו ותציינו הצלחות: חשוב לרשום את הדברים, כדי להזכיר לעצמנו ולחזור אליהם בעתיד. אפשר להשוות לחגיגת הצלחות של שנים קודמות, או לתכנון מלפני שנה, ולראות: אילו דברים חוזרים, מה השתפר, מה אנחנו בוחרים להדגיש.

לא לחכות לשנה הבאה כדי לחגוג הצלחות! אפשר להשתמש ביומן כדי לציין הצלחות תוך כדי השבועות והחודשים, או ברשימה נפרדת.

לעבור לתכנון השנה הבאה. כשתסתכלו על ההצלחות שלכם, זה יעזור להעריך כמה תספיקו בשנה הבאה, ולתכנן בהתאם. זה אומר גם לתעדף ולהחליט מה יותר חשוב ועל מה מוותרים.

את התוכניות לשנה הבאה מתחילים משאיפות מלאות חזון, ואחר כך פורטים את זה לצעדים יותר קטנים ולהרגלים. תנסו להעריך כמה זמן דברים לוקחים, ואיך לשלב בין דברים שונים. גם את התוכניות והמשימות לשנה הבאה אפשר לחלק לתחומים.

תפעילו את העובדים

תבקשו מהם לעשות סיכום משלהם, על היעדים שלהם, על המטרות שלהם בעבודה, היכן הם היום לעומת שנה קודמת. ותראו, דרכם, מה הנדבר הנכון לשפר או לחזק. יש לעובדי שלכם יכולת נהדרת להשפיע על תכנון. לא הכול זה מספרים, נכון?

המטרה לעשות זאת לבד, מעבר חכך שתעשו אין סוכם פגישות וסיכומים בישיבות ארוכות, היא – כי באמת הרבה דברים מתחילים קודם בנו. לעיתים אין נפרד בין המטרה העסקית שלנו לבין המטרה של הארגון. רק כך תוכלו להבין מה הדבר הנכון עבורכם, ואולי זה יפתח את הראש להבין מה הדבר הנכון עבור הארגון והעובדים שלכם.

מאחלת שנה טובה ומוצלחת!

אלינור לוגסי

ניוזלטר

הירשמו וקבלו את המגזין החודשי שלנו ועדכונים על מה שקורה בעולם הניהול

דילוג לתוכן