מאת: גד זהבי*
כבר מעל לעשור אני מנהל מוצר בתעשיית ההייטק. בשנים אלו חוויתי הרבה הצלחות לצד לא מעט כישלונות, התנסיתי במגוון רחב של טכנולוגיות ומתודולוגיות, עבדתי עם אנשים יצירתיים בטירוף ולצידם גם לא מעט מטורפים ובעיקר למדתי המון. למדתי במוסדות לימוד שונים ומגוונים, למדתי מהניסיון אבל בעיקר למדתי מהאנשים איתם עבדתי. בין אם היו אלו חברי הצוות שלי, המנהלים שלי או אלו שאני ניהלתי.
בפרוס השנה החדשה, חשבתי שתהיה זו הזדמנות מצוינת לחלוק כמה דברים שלמדתי במהלך השנים. סטיב ג'ובס (זה עדיין חוקי לומר שאני לא סובל אותו?) אמר פעם שלנהל סדרי עדיפויות זה לא להחליט מה עושים, או מה עושים קודם אלא בעיקר זו אמנות ההחלטה מה לא לעשות. אז ברוח הדברים בחרתי להתמקד בשלושה דברים בלבד, דברים שאני חושב שהם בין החשובים ביותר לתפקיד מנהל מוצר.
דבר ראשון: תייצר ערך.
בין אם זה קשור למוצר שאתה מתכנן ובין אם זה קשור אליך ואל העבודה שאתה עושה, אם אתה לא מייצר ערך לזולת (זה יכול להיות המשתמשים שלך, המנהלים שלך או העמיתים שלך) אז סתם קמת מהמיטה הבוקר. אם המוצר שתכננת לא מייצר ערך למשתמשים שלו אזי בטווח הארוך הוא ייכשל, ולא משנה כמה הוא מעוצב יפה, מגניב, וכמה באזז הצלחת לייצר סביבו. לעומת זאת, אם המוצר שלך מביא ערך אמיתי, לאנשים אמיתיים בעולם האמיתי אז תופתע לגלות כמה המשתמשים שלך סלחנים לבעיות ממשק, טכנולוגיה או עיצוב (כן ווייז, אני מדבר עלייך). אותו דבר לגביך, אם אתה לא מצליח לייצר ערך בתפקיד בו אתה נמצא, כדאי לשקול לעבור תפקיד.
דבר שני: תבדיל מתי זה זמן לבחינה והתלבטויות ומתי יש פשוט לדחוף קדימה.
מיותר לציין את החשיבות של אנשים שונים ובעלי חשיבה עצמאית להצלחה של צוות. מגוון הדעות והיכולת לומר את אשר על ליבך גם בניגוד לדעה הרווחת היא קריטית למציאת פתרונות יצירתיים ולהתמודדות עם אתגרים באופן שיוביל את המוצר להצלחה. לעומת זאת, לצערי נתקלתי לא פעם בחברי צוות ששמו את ההיפכא מסתברא על ראש שמחתם והמשיכו לאתגר כל החלטה גם זמן רב לאחר שהתקבלה. התנהלות כזו פוגעת בתפקוד הצוות ומושכת את המוצר לאחור במקום לקדם אותו קדימה. חשוב לאין ערוך לאתגר את הלך המחשבה השולט, להציע זוויות ראיה חדשות ופתרונות מקוריים ולא מקובלים, אבל, וזה אבל גדול, ברגע שהתקבלה החלטה חשוב שכל חברי הצוות, גם אלו שחשבו אחרת, יתגייסו להוציא לפועל את ההחלטה שהתקבלה על הצד הטוב ביותר. זה נכון שבעתיים אם ההחלטה התבררה כשגויה או אם המהלך לא צלח (פה המקום להדגיש את ההבדל בין החלטה נכונה לבין החלטה מוצלחת. העובדה שהחלטה מסוימת לא הובילה לתוצאה הרצויה לא בהכרח מעיד שהיא הייתה מוטעית, וההיפך). דווקא במקרים בהם התוצאה התבררה כפחות ממיטבית (בתכל'ס, רוב המקרים), חשוב ביותר לשמור על לכידות הצוות ולא לחפש אשמים. רוצה לדעת את הדרך הקצרה ביותר מהמשרד שלי לדלת החוצה? תגיד "אמרתי לך".
דבר שלישי: תהיה פתוח, קשוב ונכון לשינויים.
כמו בכל תחום בחיים, גם מנהל מוצר טוב חייב להיות מסוגל להקשיב לאחרים. פתיחות לדעות אחרות, לרעיונות של אחרים והיכולת לשנות כיוון כאשר זה נדרש הן תכונות הכרחיות על מנת להוביל צוות ולהביא מוצר להצלחה. לא פעם ראיתי מנהלים הולכים עם הראש בקיר כי הם בטוחים שהם יודעים יותר טוב מכולם, לפעמים זה עובד ואז כולם מהללים את החזון, את ראיית הנולד, את ההליכה כנגד כל הסיכויים ושלל קלישאות, שאנשים שוכחים לפעמים כי במרבית המקרים הסוף לא כל כך רומנטי. אף אחד, גם לא דונלד טראמפ, לא נולד עם כל החכמה אצלו, ואף אחד לא רוצה להיות אותו שעון מקולקל שצודק פעמיים ביום. היכולת לקבל ביקורת, להודות בטעות ולהוביל את המוצר בכיוונים שלא דווקא אתה חשבת עליהם היא יכולת מפתח אם ברצונך להיות מנהל מוצר טוב ומנהיג אמיתי.
אלו רק שלושה מתוך המון דברים שצריך לדעת ואיכויות שצריך לפתח בשביל להיות מנהל מוצר טוב. אך אם תאמצו שלושה כללים אלו בהצלחה, אתם בדרך הנכונה.
*הכותב הוא סמנכ"ל ניהול מוצר. מומחה בהפיכת אוסף של רעיונות למוצר בעל ערך ברור וישים.