אחת השאלות שעולה על ידי מנהלים אותם אני פוגשת היא: "איך אני מפתח מנהיגים בארגון שלי? איך אני מכשיר מנהיגים בארגון שלי?".
בעידן המודרני קיים קושי רב לשמר עובדים טובים בעיקר לנוכח התחרות בין ארגונים בעולם העסקי. קיים צורך ההולך וגדל בהנעה של עובדים לעבר ביצועים שמעל ומעבר. ארגונים כיום זקוקים למנהיגים שיובילו אנשים למצוינות ארגונית ואישית.
זוהי משימה מורכבת אך הכרחית בעולם העסקי בו מתקיים הארגון. תהליך התפתחות של מנהלים כמנהיגים, הוא תהליך של למידה בלתי פוסקת המתרחשת כל הזמן ועושה שימוש בהתרחשויות היומיומיות, כחומר שממנו מופקת הלמידה.
פיתוח המנהיגים בא לידי ביטוי בשלושה ממדים או משתנים:
- בניית תחושת " מסוגלות עצמית "- פיתוח האמונה העצמית ביכולת להניע ולהשפיע על אנשים אחרים. אמונה זו הצמה משני גורמים עיקריים: הפנמת הצלחות בביצוע והן מלמידה דרך תצפית על אחרים.
- פיתוח מודעות עצמית- פיתוח במימד הזה נשען על תנאי בסיסי של למידה עצמית המאפשרת להכיר את עצמי ולהשתפר בהתאם.
- פיתוח כישורי מנהיגות- הגדרת מטרות ובניית תוכנית למימושן, מיומנות תקשורת וכד' – למידה במימד הזה תעשה לרוב בסדנאות אינטנסיבית וברכישת משוב.
במה זה בא לידי ביטוי:
- פיתוח מודעות לצרכיו האישיים של העובד, למידת מיומנויות רלוונטיות ורכישת כישורים המאפשרים יצירת גירויים אינטלקטואליים לעובד.
- העצמת העובד ובניית אמונה במסוגלות העצמית שלו- האצלת סמכויות, הענקת אחריות, תיאום ציפיות, הכלה רגשית ובניית מערכות הערכה ותגמול.
- ארגון לומד- למידה מתמדת מהניסיון המצטבר, הפקת לקחים והטמעתם בארגון, הקניית מיומנויות של ניתוח, תכנון ויצירה של תהליכי למידה.
מנכ"ל הממצה את פוטנציאל המנהיגות הטמון במנהליו, יפתח את תהליך המנהיגות כל הזמן ובכל מקום. בכדי לפתח מנהיגות צריכים להתקיים מס' תנאים:
- תקשורת שיתופית ומערכת מסרים המועברת מלמעלה ולמטה ומעודדת למידה, התנסות ושיפור מתמיד המושתתים על אמונה בעובד וביכולתו להתפתח.
- תיאום ציפיות והגדרה ברורה של מאפייני המנהיגות הרצויה לארגון כגון :יעדים ומטרות, דפוסי ותהליכי השפעה של המנהיגים בארגון ועוד.
- מתן כלים והכשרה מקצועית של תהליכי למידה תוך שימוש בקשר של בין חונך לחניך. (סדנאות, הכשרות, ייעוץ, חומרי הדרכה וספרות מקצועית).
מנכ"ל המטפח מנהיגות, המטפח יכולות ואינו מתמקד בפתרונות במטפח תהליכים ולא תכנים הוא ארגון אשר יאפשר צמיחה פנימית ארגונית וצמיחה אישית של העובד. זהו הארגון אשר מאפשר מנהיגות בכל עובד.
מחברת המאמר:
קרן סדרינס
סוכנת המייצגת מנהלים בכירים
מנהלת קריירה של מנהלים מצליחים
מקורות:
Schein E(1985). Organizational Culture and Leadership. Jossey-Bass, San-Francisco
· | Kotter, J. (1990). What do. Leaders really do. Harvard Business Review (May-June) 103-111. |
אדיג'ס, י. (1991) צמיחה והתחדשות בארגונים, עתרת, הרצליה
סנג'י, מ. פ. (1995) הארגון הלומד, מטר, תל-אביב