מאת: משה סיני*
בני אדם, מוצרי צריכה, ידע ורעיונות, טקסטים לסוגיהם, פועלים בסביבה תחרותית צפופה. שפע אפשרויות התקשורת יוצרות תנאים קשים במיוחד למשווק העכשווי. הצורך לבלוט מתוך השפע שמסביב, הרצון להיחרט בזיכרון, התשוקה להיות מאומץ על-ידי הקהל, הופכים את המיתוג להכרחי.
מהו מותג?
מותג הוא מונח מתחום השיווק המתאר חברה, מוצר, קו מוצרים או שירות. בעבר היה נהוג להתייחס בשם מותג רק אל הסממנים הוויזואליים, אולם כיום מקובל להגדיר את הסימנים הוויזואליים רק כחלק מהמותג והם מכונים בשם זהות מותגית.
חשיבותו העיקרית של המותג נעוצה בתהליך המיצוב של המותג וכן בהשגת בידול.
תהליך המיתוג (Branding) הוא תהליך אסטרטגי שממנו נוצר מותג חדש או מתעדכן מותג קיים. במסגרת תהליך זה מחליטים מהם 'ערכי המותג' הרצויים ומפתחים סממנים ומאפיינים ויזואליים ומילוליים האמורים לבטא 'ערכים' אלה.
הזהות המותגית (Brand ID) היא מכלול המאפיינים של המותג שאמורים לשקף את ערכו וייחודו. זהות מותגית מורכבת משם, לוגו, מוצרים, עיצוב, חברה מייצרת, מחיר, סיסמה, ביצועים ואריזות.
מיתוג ערכי (Value-branding) הוא תהליך שמטרתו לחבר בין "ערכי המותג" לערכים החשובים בקרב קהל המטרה.
מיתוג אישי
מאז שהרשתות החברתיות נכנסו לחיינו בתחילת שנות ה-2000 מותגים התחילו להכיר בחשיבות של יחס אישי ואינטראקציה עם הקהל. היום אנחנו יכולים לראות מותגים גדולים ומפרסמים הפונים למשפיענים ומובילי דעה כדי לקדם מוצר מסוים, ומהצד של הקהל אנחנו מחפשים אישור או דעה של מישהו שאנחנו סומכים עליו. לכן, כמותג אישי כדאי לנו לקדם אג'נדות ומוצרים שאנחנו מאמינים בהם.
העניין המצחיק הוא, שמבלי שנשים לב כולנו כבר מחזיקים במותג אישי. יש אנשים שמחפשים את הנוכחות שלכם? משפחה, קולגות? – הנה לכם קהל יעד. מצאתם את עצמכם פעם ממליצים על ספר? מוצר? סדרה? בגד? מסעדה? – אתם משווקים. אותם אנשים שמכירים אתכם? מה הדעה שלהם עליכם? הנה הוכחה חברתית. אבל למותג שאנחנו חסרה האסטרטגיה, חסרה ההכרה שלנו בעצמנו כמותג, ההכרה בערך שיש לנו לתת לקהל שלנו, חסרה לנו ההבנה – מי הקהל שלנו? חסרה לנו המטרה. למה אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים?
אז בזמן שכולנו מחזיקים במותג האישי שאנחנו, לא כולנו באמת רוצים או מוכנים להפוך לכאלה גם בעיני בחברה. הבחירה בלמצב את עצמנו כמותג אישי היא לא ברורה מאליה.
מותג אישי נבנה סביבנו, סביב האישיות שלנו. סביב הפרסונה שאנחנו. מותג אישי לרוב יישא את השם שלנו ותמיד יהיה מזוהה איתנו. אנחנו נעמוד בקדמת הבמה. מותג אישי שונה ממותג עסקי, כי אנחנו כאנשים לא באמת מחפשים אנשים שילכו עם הפרצוף או השם שלנו מרוח להם על החולצה. אנחנו לא אורזים את עצמנו בעטיפה יפה יותר.
להיות מותג אישי זה לשים את העשייה שלנו בקדמת הבמה כדי שהקהל שלנו יוכל להרגיש שיש לו מכנה משותף עם מה שאנחנו משדרים, גם אם הם לא מכירים אותנו באופן אישי. להיות מותג אישי זה להיות אותנטי יותר, אנושי יותר, להיות בעל דעה ודרך מחשבה ולא להיות עסקי יותר או ממותג יותר.
מיתוג אישי הוא תהליך בו האדם משווק כמותג. המיתוג האישי נועד לקדם את האדם כבעל עסק, כנותן שירות בסביבת העבודה שלו, בראיונות עבודה, וגם בחייו האישיים. המיתוג האישי נועד ליצור מצב שבו האדם מעורר רגשות וערכים מסוימים אצל אנשים איתם הוא בא במגע.
במיתוג אישי האדם מגדיר את התדמית האישית שלו המורכבת מסממנים חיצוניים ופנימיים.
סממנים חיצוניים: סגנון לבוש, בחירת צבעים, בחירת אביזרים ושפת גוף.
סממנים פנימיים: ערכים, השכלה אמונות וניסיון חיים.
אנחנו יכולים למתג את עצנו בתור “הבולדוזרים” אשר תמיד מניעים פרויקטים ואפשר לסמוך עליהם שפרויקט מורכב ייצא לדרך, או למתג את עצמנו בתור “הנאמנים”, אשר אפשר להחליף עימם סוד והם תמיד ידאגו לבוס שלהם וייצגו אותו מול ההנהלה ומול שאר העובדים. לבוש מוקפד יסייע לנו למתג את עצמנו כמסודרים ואחראים ולעומתו לבוש זרוק עשוי לגרוע אך גם עשוי לסייע לחלופין למתג אותנו כ”גאונים יוצאי הדופן”. חישבו מהו המיתוג שאתם רוצים להשיג ומה הביגוד שמתאים לו, מה הערכים שרצוי לשדר וכו’.
ישנם מספר דברים חשובים שאנחנו צריכים לשים לב אליהם כאשר אנחנו ממתגים את עצמנו:
ראשית, יש להחליט מהו המיתוג שאתם רוצים לבחור בו. רצוי להתמקד ולבחור משהו קצר וברור, שכן כמו בשיווק כל מוצר, רצוי לא לבלבל את קהל היעד בשפע מסרים. ולכן הניסיון למתג את עצמכם כמסודרים, גאון, יצירתי, נאמן, בולדוזר וחמים… צפוי להיכשל. החליטו מהו הדבר שהכי חשוב לכם שיגידו עליכם כאשר עולה השם שלכם והתמקדו בו. לאחר מכן יש לזהות אילו התנהגויות ואמירות יגרמו לקהל היעד (לקוחות, מעסיקים, קולגות לעבודה) לחוש כלפיכם את אשר הגדרתם. אם למשל החלטתם שאתם תהיו “הבולדוזרים”, אזי מעבר לעובדה שעליכם באמת להיות בולדוזרים ולהניע פרויקטים ולדאוג שדברים יזוזו, עליכם גם לשדר את המסרים הללו באמצעות אמירות דוגמת “אני אדאג לזה שזה יקרה” ולאחר ביצוע לומר לבוס שלכם “הבטחתי לך שזה יבוצע, זה אמנם לא היה קל, אבל חשוב לי שתדע שאם אתה מבקש ממני משהו, הוא יבוצע”, זה אולי נשמע פשוט מדי, אבל המסר, הגם פשוט, צריך להישמע ובסוף הוא מחלחל.
מבחינה חיצונית – הליכה נמרצת, קול משולהב, יכולים לסייע למיתוגכם כבולדוזרים שמניעים תהליכים בארגון. בנוסף, רצוי להשתתף בפעילויות אשר מזהות אתכם עם המיתוג שאתם מבקשים לרכוש. אם אתם רוצים למתג עצמכם כמומחים, כתבו חוות דעת, השתתפו בהרצאות וכך תקנו לעצמכם בשל המעמד, שם של מומחים. אם אתם רוצים למתג את עצמכם כיצירתיים, נסו ליזום פורום חדשנות בארגון, כך תזוהו תמיד בתור “ההוא מפורום חדשנות”, הזיקה בין “חדשנות” לבין השם שלכם, תסייע לכם במיתוג כחדשניים ויצירתיים.
שנית, חשיפה. מעצם הגדרתו, מותג אישי אומר שיהיה כאן מימד של חשיפה. כמה חשיפה? זה תלוי בכם. אם אתם לא מוכנים לחשיפה בשום אופן, אז מותג אישי פחות יתאים לכם ואז הבחירה במותג עסקי תהיה מתאימה יותר. אם חשיפה לא מטרידה אתכם, ואתם בסדר עם לתת הצצה למי שאתם כאנשים פרטיים אז מותג אישי יכול בהחלט למנף אתכם.
חשוב לזכור שגם אם אתם מוכנים לשים את עצמכם בפרונט, זה לא בהכרח אומר שאתם חייבים לחשוף כל רגע מהחיים שלכם. הכל תלוי בבחירה האישית שלכם, בגבולות שאתם מציבים לעצמכם ובקהל היעד שלכם ולמה הוא מצפה. אני יכול בחור לחשוף את מי שאני באמצעות הצצה לחיים שלי ביום יום מעבר לעשייה העסקית, ואני יכול לבחור לתת את ההצצה הזו רק לפן העסקי בחיי. אתם בוחרים איפה לשים את הגבול, וכל בחירה תהיה טובה ונכונה כל עוד היא משרתת את המטרה שלכם ונוח לכם איתה.
שלישי ולא פחות חשוב, לא חייבים להמציא את הגלגל. לנער קצת את העסקים זה לא בהכרח דבר רע, שעשוי אפילו לחולל פלאים ולהגדיל הכנסות. על מנת לממש את מלוא הפוטנציאל העסקי שלכם כדאי לפעמים לערוך מיתוג מחדש. אין זה אומר שעליכם להמציא את עצמכם מחדש, אבל לשפר את התדמית, לחדד את העיצוב ולשייף פה ושם כמה פינות עקומות יכול לעשות לכל אחד מאיתנו שרות ממש טוב – בתנאי שעושים את זה נכון.
מקווה מאוד שהצלחתי להעביר על קצה המזלג את חשיבות המיתוג האישי להצלחה בחיים.
*הכותב הוא משה סיני – מנכ"ל ויועץ עסקי