חנוכה וסמליו

חנוכה הוא חג האור, חנוכה הוא חג האש. חנוכה הוא חג שמחמם לנו את הלב בשלל סמליו, שיוצרים אווירת חג משפחתית, חורפית וטעימה. המשמעות של סמלי החנוכה מגלים לנו עולם נפלא של התפתחות אישית שעובר האדם בדרכו להשגת רצונותיו ומטרותיו.

  • מלחמת המכבים- יוונים: בכל אחד מאיתנו  יש "יוונים" ויש "מכבים". המאבק ביניהם,  מסמל את המאבק הפנימי של האדם כאשר הוא משתוקק לגלות את ייעודו בחיים.  ה"יוונים"- תבניות מחשבה (פרדיגמות) אשר גורמות  לנו להימשך אחר הגיון וידע. תפיסות אלו, כוללות את המחשבה שהמציאות היומיומית שאנו חיים היא היחידה שקיימת ואינה ניתנת לשינוי. ה"מכבים"- רצונות עמוקים/מודחקים יותר אשר לוחצים ומעוררים בנו את הרצון לחפש אחר הייעוד שלנו בחיים. רצונות אלו, הם אלו הדוחים את שליטת "היוונים" עליהם ומורדים כנגדם. כאשר האדם מעלה שאלות הקשורות למקור החיים/הייעוד בחיים הוא מגלה את העוצמות הטמונות בו.
  • מעוז צור ישועתי: כולנו מכירים את השיר "מעוז צור ישועתי". עפ"י הקבלה, מטרת השיר להזכיר לאדם כי כל אחד יכול וצריך להגיע במהלך חייו להכרתו והרגשתו. מעוז צור הוא שיר שמיועד להביא את האדם לנקודת הכרעה פנימית.
  • נרות חנוכה: הדלקת הנרות מזכירה לנו כי אנו צריכים להדליק את נר החנוכה גם בליבנו. האור מסמל את תכונות הנתינה ונר החנוכה מסמל את הרצון שקיים בנו לגלות את העוצמות בתוכנו "והנר הזה סֵמֶל… להאיר על ידו את אורח חייו והארת נשמתו" (מאמרי הראי"ה, עמ' 151).
  • השַׁמָּשׁ: הנר החשוב ביותר ואיתו אנו מדליקים את כל הנרות השַׁמָּשׁ מסמל את האדם שמתקן את השימוש ברצונותיו – משימוש לטובת עצמו לנתינה לזולת.
  • דמי חנוכה: כשאנו מדליקים את החנוכייה, עלינו להתקרב ולהביט באותן להבות זעירות ולהרהר בפוטנציאל. שכן, במקום בו אחרים רואים חשכה, אנו נקראים לראות את האור. בכל אירוע שמתרחש בחיינו, עלינו לראות את מה שקיים מתחת לפני השטח, לגלות את המהות ולממש את הפוטנציאל הגלום בנו, באופן הטוב היותר. מימוש הפוטנציאל – זוהי משמעותו של הכסף, זוהי משמעותם של דמי החנוכה.
  • סביבון: מוצאו של הסביבון ככל הנראה בהודו העתיקה, והא מעין פיתוח של משחק מזל. לסביבון ארבע פאות, שעל כל אחת מהן מסומנת אות, המייצגת גורל או תוצאה מסוימת שאין לחזותה מראש. ילדי גרמניה, נוצרים ויהודים, השתמשו בסביבון כבקוביית משחק. האותיות על פאותיו סימנו: זכייה (גוּט, בגרמנית), דילוג על התור (ניכטס), הפסד (שְלֵעכְט) או מחצית (הָאלְב) מסכום ההימור. האותיות הלאטיניות היו N, G, H, S, וביידיש נ, ג, ה, ש. המשחק בסביבון אומץ בהדרגה על-ידי היהודים, שכרכו אותו עם מסורת חג החנוכה וניסָיו ונתנו לאותיות פירוש עברי: נס גדול היה שם. בארץ החליפו את ה-ש' באות פ', המייצגת את המילה "פה".

 חנוכה הוא החיפוש אחר ניצוץ האור שבפנים, אז האירו הדליקו נרות חנוכה רבים אשר נחולל עוד  מבפנים…

ניוזלטר

הירשמו וקבלו את המגזין החודשי שלנו ועדכונים על מה שקורה בעולם הניהול

דילוג לתוכן