דרושה: גמישות ניהולית

מאת: קרן סדרינס*

ב 23 השנים האחרונות בהן אני עוסקת בתפקידי מפתח בשוק התעסוקה הייתי חלק בלתי נפרד מהמשברים הכלכליים שחווינו בארץ ובעולם והן מהמשברים שנוצרו כתוצאה ממלחמות ואירועי טרור.

כאנשים פרטיים, כמדינה, צלחנו את כלל המשברים. כן, כתוצאה מהמשברים תעשיות נפגעו אך בו זמנית תעשיות התפתחו. המשק חווה צמיחה משמעותית שאותו חשנו בשנים האחרונות והמספרים דיברו בעד עצמם.

וברגע אחד, שוב, כלכלת העולם והכלכלה בישראל עוברת שינוי. ברגע אחד אנו נאלצים כפרטיים והן כארגונים לבצע שינוי מידי. הפעם השינוי הוא אחר. הפעם אין לנו למה להשוות שכן, אף משבר שחווינו לא דומה למשבר הזה. הוא חדש, בלתי צפוי ואין באמת ביכולתנו לדעת מה צפוי ומתי. אנחנו משערים, מעריכים ובעיקר מנחשים. נשענים על כלים, מתודולוגיות וניסיון בניהול משברים, לצד הבנה שהשוק יכול להתהפך ובקרוב תהיינה הזדמנויות חדשות ומגוונות.

המשבר מאפשר לנו לאמץ הרגלים חדשים. המשבר מאלץ אותנו להאץ את הקצב ולגלות גמישות ניהולית לצד גמישות ארגונית. הוא מאלץ אותנו ללמוד ולהתנהל בתנאים של אי וודאות. מנהלים שלא יאמצו מהר מאד כלים חדשניים, ביניהם טכנולוגיות וגישות ניהוליות חדשות, לא ישרדו ולאט לאט ייעלמו.

הרצון לשמור על הקיים ולהמשיך את מה שהיה,  מה שרווח במערכות חיים רבות ומאפיין את מרבית בני האדם, מתנגש עם ההבנה שעלינו לייצר שינוי כפרטיים וכארגונים. מתנגש עם ההבנה שעלינו לאמץ גמישות ניהולית וארגונית שכן,  אי אפשר להמשיך ולעשות את אותם הדברים כבעבר ולצפות לשינויים ולתוצאות חדשות.

אם כך, מהי גמישות ניהולית?  managerial elasticity

עפ"י ההגדרה המילונית, גמישות ניהולית היא יכולת הניהול להתאים עצמו לתנאים משתנים באמצעות כלים חדשניים; או באמצעות עקיפת נהלים מקובלים ביחסי עבודה, כגון פיטורי עובדים, שמירת רמת שכר וכד'.

"זה לא החזק ביותר ששורד, גם לא האינטליגנטי ביותר. שורד הוא מי שיודע להתאים את עצמו לשינויים בצורה הטובה ביותר." צ’ארלס דרווין

גמישות הינה התכונה החשובה ביותר של מה שמכונה אג'יליות (זמישות) של ארגון – שילוב של המושגים גמישות וזריזות (ויקיפדיה, 2013), משמע, יכולת ההתאמה שלו למצבים משתנים. היא מוגדרת כיכולתו של ארגון לנצל באופן מתמשך את ההזדמנויות הנוצרות עקב השינויים והשיבושים בשוק, על ידי קיום היכולת הפנימית לצפות ולהגיב במהירות למתרחש באותם שווקים, על מנת להשיג יתרון תחרותי.

איך מיישמים גמישות ניהולית ?

בעיני תפקידו העיקרי של המנכ"ל הוא להוביל שינוי שייקח את הארגון למקום טוב יותר. שינויים המאפשרים צמיחה לפרט, ללקוח, להנהלה ולבעלי המניות  במהירות רבה יותר, באיכות גבוהה יותר, ובתנאים של אי וודאות ושל דרישות משתנות.

היכולת של חברה להגיב במהירות ובאופן מתאים לשינויים מהווה במקרים רבים תנאי הכרחי להצלחתה ולפעמים אף להישרדותה.

האתגר הניהולי אינו דומה לכל אתגר ו/ או משבר שמנהלים התמודדו עמו בעבר ואף לא דומה לכל תיאוריה שנלמדה בבתי הספר למנהל עסקים.

לאף אחד אין ידע מקדים למצב בו יש סגר בהנחיית ראשי המדינה.

אז מה עליך לעשות?

לנווט את הספינה בתנאי אי וודאות – בתנאים בו הים סוער מתמיד באמצעות גמישות מחשבתית והתנהגותית. עליך לשנות דפוסי חשיבה והרגלים ולאמץ:  

(Financial Flexibility)- גמישות פיננסית – עליך לגלות את מרחב התמרון שיש לארגון לשינוי הסכומים והייעוד של זרמי הכספים שלו, כך שיוכל להגיב בצורה טובה יותר על צרכים בלתי צפויים או על הזדמנויות הנקרות לפניו. עליך לראות את התמונה הגדולה ולהבין מהר איפה נכון יהיה להשקיע על מנת לייצר את האימפקט המשמעותי ביותר.

 (Structural Flexibility) גמישות מבנית – היא יכולת הארגון להתאים את המבנה הארגוני לאתגרי השטח. עליך להתנתק מכל מבנה פורמלי שהגדיר, עד כה, את היחסים בין ההנהלה לעובדים. אפשר מצב בו ניתן יהיה להגדיר מחדש דרכי עבודה וביצוע אפקטיביים שאותם ניתן יהיה ליישם בקלות וללא הפרעות ונהלים נוקשים.

(Numerical Flexibility) גמישות מספרית – היא יכולת הארגון להתאים את מספר עובדיו ואת הרכבם על פי הדרישה לשירות ו/או למוצר ועל פי מצב השוק. גלה גמישות לשעות העבודה, עבודה מהבית ובתנאים המאפשרים שמירה על האיזון והצרכים המשפחתיים של העובדים.

(Skills Flexibility) גמישות בכישורי עבודה – היא יכולת הארגון להרחיב את כישורי עובדיו, ולשנות את כוח האדם שברשותו על פי שינויי המיומנות הנדרשים, והמשתנים תדירות. זה הזמן להתייעל – בחן את ההנהלה שלך, צוותי העבודה ואת הצרכים החדשים. בצע ניוד פנימי של העובדים בהתאם לצרכים החדשים. בחן מחדש וגלה כישורים של עובדים שעד כה לא גילית כלפיהם ערנות.

(Procedural Flexibility) גמישות פרוצדורלית – היא היכולת להתאים את הנהלים למציאות משתנה ולא להיקלע למצבים שבהם הנהלים מעוותים את עבודת המחלקה ופוגעים ביעדי הארגון. הגדר מחדש את היעדים הארגוניים והתאם את הנהלים, המדדים וכלל אמצעי הבקרה בהתאם למציאות החדשה.  

(Functional Flexibility) גמישות פונקציונלית – היא היכולת של העובדים לבצע עבודות, מעבר להגדרה של תפקידם, ולא על חשבון מטלותיהם המוגדרות. לעובדים, לרוב, ישנה נכונות ופתיחות לבצע עבודות ומשימות מעבר למה שהוגדר. שקף, בקש, צור מציאות של שיתוף וחשיבה משותפת.

 המציאות החדשה מחייבת  אותך להסתגל מהר לשינויים, לגלות גמישות מחשבתית ויכולת הובלת שינויים בעולם מהיר ובלתי צפוי.


*הכותבת היא קרן סדרינס בעלים של קרן סדרינס- סוכנות לייצוג מנהלים

ניוזלטר

הירשמו וקבלו את המגזין החודשי שלנו ועדכונים על מה שקורה בעולם הניהול

דילוג לתוכן