DNA ארגוני הוא מושג מתעתע שיש לו כל מיני פרשנויות. מבחינתי המונח מייצג את האופן בו ערכי החברה משתקפים פנימה והחוצה. לבחור ערכים זה קל, לפעול לאורם באופן מהותי זו כבר משימה קשה יותר, ובדיוק כאן נבחן מנהל טוב, או אולי יותר נכון לומר – מנהל 'מתאים'. בסופו של יום, לחברות בעלות סדר יום שונה ותרבות ארגונית מסוימת, חשוב להביא מנהל שמביא איתו סל ערכים ניהולי דומה.
כל זה היה נכון עד למשבר הקורונה שהפך את התמונה לעוד יותר מורכבת.
הקורונה טרפה הכול
ימי הקורונה הפכו את הבנייה של ה-DNA הארגוני וההתנהלות לאורו ליותר מסובכת בכמה רבדים. ראשית, אווירת חוסר הוודאות והיכולת להתנהל באופן דינמי, מחוץ לקופסה, מראש מעניקה יתרון לארגונים שזה חלק מה-DNA שלהם.
דוגמה סימבולית לזה ראינו במקרה של ענקית השכרת הרכב הרץ, אחת החברות המהוללות בעולם שנוסדה לפני קצת יותר ממאה שנים, שברובן היתה החברה מספר אחת בעולם. למרות המוניטין, הניסיון והנכסים משבר הקורונה תפס אותה לא מוכנה ולפני כמה שבועות היא הכריזה על פשיטת רגל.
הצ'ילבה הגדולה של הרץ ומספר 2 הנצחית אוויס (Avis),עדיין במגרש. האם זה קשור ל-DNA הארגוני שלה שבמשך חמישים שנה השתקף בסלוגן שלה: We try harder, או בתרגום חופשי שלי – 'אנחנו משתדלים יותר'? אין לי תשובה מוחלטת אבל אני מהמרת שהאתוס הארגוני של אוויס לא הזיק לה בהקשר הזה.
מה שברור זה שאתוס שמעמיד במוקד את האתגר, בהחלט עוזר בימי קורונה. האם זה אומר שחברות צריכות לשנות לרגל הקורונה את ה-DNA הארגוני שלהן? לא בהכרח. מה עוד ש-DNA ארגוני זה לא מהלך יחצ"ני אלא חלק מאוד מהותי שמאפיין את הארגון. אי אפשר פשוט לשנות את ה-DNA הארגוני, אבל כן נכון לעשות התאמות שנכונות לעת הזו.
לבטא את ה-DNA בימי הקורונה
גם אם ה-DNA הארגוני מגובש, וברמה הרעיונית ערוך להתמודד עם תקופות משבר ואתגרים של שוק בתנאי חוסר ודאות, ימי הקורונה יוצרים קושי שחורג גם מהמסגרת הזו. הגבלות הקורונה מערימות על חברות ועסקים קשיים בהתנהלות ומחייבות אותם להתנהל באופן שונה מהאופן בו הם מתנהלים בימים כתיקונם. עובדה זו כשלעצמה מקשה על עסקים וחברות לשמור על ה-DNA הארגוני והערכים שהם פועלים לאורם.
למשל, בעסק בו חלק משמעותי הוא האינטראקציה הבינאישית, הן אל מול הלקוחות והן מול עובדי החברה והמנהלים בארגון, כללי הריחוק החברתי והכורח של חלק מהעובדים לעבוד מרחוק, לא מסתכמים בקושי לוגיסטי גרידא, אלא יוצרים הפרעה מהותית. באופן כללי העבודה מהבית היא כנראה האתגר הניהולי הגדול ביותר של ימי הקורונה.
החדשות הטובות הן שבמרבית המקרים ניתן ללמוד להתמודד, אבל זה דורש מהרבה מאוד מנהלים שפרחו בשיטה הריכוזית להטמיע אסטרטגיות ניהול הרלוונטיות למצב החדש. באופן פרדוקסלי, זה גם פותח הזדמנויות למנהלים רבים בתחילת דרכם שבגישה הניהולית הקודמת התקשו להתבלט.
*קרן סדרינס- בעלים של ׳קרן סדרינס- סוכנות לייצוג מנהלים׳